Friday, 17 August 2012

ramble

Hello to all human being. Believe it or not, just a few days more dah nak raya. School holiday already started. Just a few day more to berpuasa. Just a few day more, ramadhan will leave us again and we have to wait  for next year ramadhan. Insya-Allah. Hidup berlalu dengan cepat. Masa berdetik dengan pantas tanpa membenarkan kita berehat walaupun sesaat. Life have been hard lately. Cut the ramble. Right know, dekat Pesbuk dengan Tewiter dah bersepah orang update pasal puasa dah nak habis, shopping raya, wishing everybody happy raya, blablablablabla and all puasa-raya thingy. Pfft, habis bersepah TimeLine with all those thing. Everybody kinda excited for raya. Me too eventhough, this raya I didnt feel excited like always. Dont know why. I bet mesti ramai yang makin sibuk mengemas for menyambut hari raya and I think most of Malay people busy mengemas and mempacking barang for balik kampung. Back to zaman sekolah dulu, dekat kawan yang duduk sebelah pun bagi kad raya. Masa dia takde letak bawah meja dia. Haha, memories. Lepas tu pos kad raya kat semua kawan & famili yang jauh *Padahal yang dekat pon nak pos bagai*. At the bottom of the card, ayat paling biasa; "pecah kaca pecah gelas, lepas baca harap balas" atau "pecah kaca pecah tong, habis baca harap gantung". Kinda sweet all those kenangan lama. Lepas tu budaya baru datang. Wish selamat hari raya guna sms. But now, most of us selalunya wish dekat Facebook, Twitter, Blog or something like that. Thats all for this post. I'll update Raya Wishes as soon as possible. 

______________________________________________________________________________________________________________

Credit to my friend, Ahmad Nabil Fikri. Sorry dude, I copypaste your words. Haha, malas nak fikir ayat punya pasal. 

Alhamdulillahirabbil'alamin dengan lafaz suci ini
aku bersyukur kehadrat ilahi 
yang telah memanjangkan umur kami
hingga ke penghujung Ramadhan ini
yang telah mengejut kami di malam hari untuk mempertingkatkan iman dihati
 yang tidak pernah membenci dan sentiasa memaafi 
selagi ada masa dan kesedaran pintu taubat luas masih terbuka dan tidak pernah terkunci
aku hanya manusia biasa yang sering tewas dengan nafsu tanpa jati diri
namun dengan nasihat rakan sebaya dan ibubapa tercinta aku sedar untuk ubah diri
untuk menjadi lebih baik dan bukan seperti sebelum ini
hanyut dengan keduniaan lemah dengan nafsu berahi
aku AKAN ubah memperbaiki diri !
mempertingkatkan iman dan insyaallah untuk menjadi muslim sejati

May Allah bless